Seleccionar página
Buscar

Personajes destacados

Josep Sanchis Sivera

Valencia, 18671937
Sanchis Sivera, Josep

Jo­sep San­chis Si­ve­ra (Va­lèn­cia, 1867- +1937) ha es­tat una de les fi­gu­res més il·lus­tres i res­pec­ta­des del Ca­pí­tol Me­tro­po­li­tà de Va­lèn­cia en l’è­po­ca con­tem­po­rà­nia, per la seua ca­rre­ra d’his­to­ria­dor de l’Es­glé­sia, his­to­ria­dor de l’art i edi­tor de tex­tos me­die­vals. Or­de­nat pre­ve­re el 1890, i gra­duat de doc­tor en Teo­lo­gia el 1892, era pro­mo­gut ca­non­ge ar­xi­ver de la ca­te­dral de So­gorb el 1900, des­prés tras­lla­dat al Ca­pí­tol de Va­lèn­cia el 1904; va re­gen­tar la cà­te­dra d’His­tò­ria de l’Es­glé­sia, Ar­queo­lo­gia i Art Sa­cre de la Uni­ver­si­tat Pon­ti­fí­cia va­len­ti­na.

A ban­da el mi­nis­te­ri ecle­siàs­tic, San­chis Si­ve­ra de­di­ca la seua vida a l’es­tu­di de la his­tò­ria de la Diò­ce­si. En aquest camp, és in­elu­di­ble par­lar del mes­trat­ge que va exer­cir en ell el ca­non­ge ar­xi­ver Roc Cha­bàs (mort el 1912), l’o­bra del qual es­ta­va des­ti­nat a con­ti­nuar en al­guns cam­ps. Se li deuen apor­ta­cions fo­na­men­tals per al co­nei­xe­ment his­tò­ric de la Es­glé­sia de Va­lèn­cia i de l’art va­lèn­cià me­die­val; el gran con­tin­gent de do­cu­men­ta­ció que va pu­bli­car, jun­ta­ment amb els tex­tos cro­nís­tics, die­ta­rís­tics o li­te­ra­ris dels se­gles XIV, XV i XVI, en­ca­ra inè­dits en el seu tem­ps, trets a llum per ell, han con­ver­tit la seua pro­duc­ció en base in­pres­cin­di­ble per als es­tu­dis his­tò­rics del Reg­ne de Va­lèn­cia en di­ver­ses àrees. En la me­to­do­lo­gia, pro­fes­sa­va l’his­to­ri­cis­me crí­tic he­re­tat de Cha­bàs i dels his­to­ria­dors do­mi­nics va­len­cians del se­gle XVIII.

Va for­mar part de grup d’in­tel·lec­tuals que es reunien a la ter­tú­lia del po­lí­tic i bi­bliò­fil José En­ri­que Se­rrano y Mo­ra­les, jun­ta­ment amb el seus amics Roc Cha­bàs, Jo­sep Ro­dri­go i Per­te­gàs, Teo­dor Llo­ren­te i Oli­va­res, Jo­sep Mar­tí­nez Aloy i al­tres. L’alt  pres­ti­gi que me­res­qué com a his­to­ria­dor el por­tà a ocu­par el de­ga­nat del Cen­tro de Cu­tu­ra Va­len­cia­na, i se­ria el fun­da­dor (1928) de la re­vis­ta del cen­tre, Anales del Centro de Cultura Valenciana. Quan es de­ci­dí crear una cà­te­dra d’His­tò­ria de Va­lèn­cia a la Uni­ver­si­tat, en­ca­ra que d’e­xis­tèn­cia efí­me­ra (1928-1929), San­chis Si­ve­ra en va ser el ti­tu­lar. Fou mem­bre de di­ver­ses cor­po­ra­cions aca­dè­mi­ques i cul­tu­rals: nu­me­ra­ri de la Reial Aca­dè­mia de Be­lles Arts de Sant Car­les i de la So­cie­tat Lo Rat Penat, co­rres­po­nent de les Reials Aca­dè­mies de la His­tò­ria i de San Fer­nan­do, de la de Bo­nes Lle­tres de Bar­ce­lo­na, l’Ins­ti­tut d’Es­tu­dis Ca­ta­lans i al­tres so­cie­tats es­tran­ge­res.

De­di­cà una gran part de la seua ac­ti­ti­vi­tat in­ves­ti­ga­do­ra a l’e­di­ció dels ser­mons de sant Vi­cent Fe­rrer, així com a la ma­tei­xa vida del gran pre­di­ca­dor me­die­val, fi­gu­ra que exer­cí una au­tèn­ti­ca fas­ci­na­ció so­bre el ca­non­ge San­chis Si­ve­ra, que ja li ha­via con­sa­grat una bio­gra­fia el 1896. En­tre al­tres tre­ba­lls, és au­tor de dos grans ser­mo­na­ris vi­cen­tins, la Quaresma de 1413 (Bar­ce­lo­na 1927) i dos vo­lums de Sermons (Bar­ce­lo­na 1932-1934).

La seua obra mes­tra és pot­ser La Catedral de Valencia. Guía histórica y artistica (1909), una mo­no­gra­fia com­ple­ta, ba­sa­da en fonts di­rec­tes, que ha con­ser­vat la seua au­to­ri­tat fins a hui. En la ma­tei­xa àrea, donà a la im­prem­ta es­tu­dis de les es­glé­sies de Sant Mar­tí (1911) i de Sant To­màs i Sant Fe­lip Neri (1913), i igual­ment del Sant Cal­ze de la Ca­te­dral (1914), acom­pan­yats d’u­na no­dri­da sè­rie de tre­ba­lls do­cu­men­tals en mà­te­ria d’art me­die­val va­len­cià: els pin­tors, els ar­qui­tec­tes, es­cul­tors, or­fe­bres, els vi­tra­lls i els es­malts, els fe­rros, el bro­dat o la ce­rà­mi­ca.

L’Es­glé­sia de Va­lèn­cia deu al ca­non­ge San­chis Si­ve­ra un es­tu­di fo­na­men­tal en dos toms (1920-1921), La Diòcesis Valentina, a més d’ex­ten­ses mo­no­gra­fies de grans fi­gu­res com els car­de­nals i bis­bes Al­fons de Bor­ja i Ro­dri­go de Bor­ja, ne­bot d’a­quell, així com tam­bé de la seua cè­le­bre i po­de­ro­sa fa­mí­lia.

La his­tò­ria de la cul­tu­ra és un camp d’in­ves­ti­ga­ció al que va con­sa­grar gran part dels seus es­fo­rços: ci­ta­rem en aquest ca­pí­tol es­tu­dis so­bre l’en­sen­ya­ment va­len­cià a l’è­po­ca fo­ral (1936), la his­tò­ria del lli­bre (1930-1932) i la vida pri­va­da i so­cial dels an­tics va­len­cians (1932-1935). I no obli­dem les im­por­tants edi­cions de fonts cro­nís­ti­ques; la més no­ta­ble, la pu­bli­ca­ció del Dietari del Capellà d’Alfons el Magnànim (1932), que és con­si­de­ra­da ge­ne­ral­ment l’o­bra mes im­por­tant de la his­to­rio­gra­fia va­len­cia­na del se­gle XV.

El ca­non­ge San­chis Si­ve­ra va mo­rir de ma­lal­tia el 1937. La ciu­tat de Va­lèn­cia li de­di­cà una via pú­bli­ca, ca­rrer del Doctor Sanchis Sivera, per ho­no­rar un gran nom de l’Es­glé­sia i de la cul­tu­ra va­len­cia­nes.

Au­tor: Ma­teu Ro­dri­go Li­zon­do

Suscríbase a nuestro boletín

Sus­crí­ba­se aho­ra para re­ci­bir las úl­ti­mas no­ti­cias del Ar­chi­vo de la Ca­te­dral de Va­len­cia.
Se po­drá dar de baja cuan­do quie­ra con un clic.

Solo el e-mail es obligatorio.

Muchas gracias por suscribirse.

© Ar­chi­vo Ca­te­dral de Va­len­cia

Pin It on Pinterest

Información

X

El Archivo Catedral de Valencia

Por su volumen y singularidad, y por conservar sus series prácticamente ininterrumpidas desde el siglo XIV, el Archivo de la Catedral de Valencia está considerado como uno de los más importantes depósitos documentales de las catedrales europeas, y sin lugar a dudas, está entre los primeros archivos de la Comunidad Valenciana.

El archivo cuenta con un reglamento especifico de acceso y consulta que se entregará al usuario.

Normativa

Instrucciones y normativas técnicas.

  • Investigación Normativa del servicio de investigación
    de documentos. Ver normativa
  • Reprografía Normativa de servicio de reproducción
    de documentos. Ver normativa
  • Consulta Normativa de consulta de los fondos documentales y bibliográficos. Ver normativa
  • Preguntas frecuentes Una selección de las preguntas más comunes realizadas sobre el funcionamiento del archivo. Ver preguntas frecuentes

Localización

Dirección
Plaza de la Reina s/n,
(46003) Valencia, España
(acceso por la Puerta de los Hierros)
Filtrar
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Más resultados...

Filtrar
Sólo coincidencias exactas
Buscar en nombre
Buscar en descripción
Buscar en contenidos